neděle 26. června 2011

Instantní affaire s halal příchutí

upozornění: Tento článek je zjednodušení reality

Petr Kunc má rád dobré jídlo a nebojí se experimentovat. Proto, když se v okolí jeho bydliště vyskytla nová masna, neváhal a jal se její nabídku vyzkoušet. Nutno dodat, že ke své spokojenosti. A protože byl spokojen na výsost, ve svém volném čase napsal krátký článek, ve kterém pochválil onu masnu a umístil jej na internet.

Provozuje Franta Halal a syn

Toto je objektivní realita. Ta je ovšem většině skrytá a na její místo nastupuje realita mediální. A jaká je tedy realita mediální?

Machometán

V mediální realitě se odehrála naprosto jiná událost. K pochopení rozdílu mezi objektivní a mediální realitou je potřeba znát dvě podrobnosti. Petr Kunc je členem TOP09 a ona masna prodává tzv. halal maso, neboli maso připravené v souladu s tradičními muslimskými rituály. V objektivní realitě Kuncovo členství v zájmové organizaci ani způsob porážky nemění nic na tom, že chtěl pochválit dobré maso. V realitě mediální, kterou většina lidí omylem považuje za realitu objektivní, to mění vše.

Halal zabíjačka podle českých představ

Původní článek (s divokou diskusí) byl zmíněn na jakýchsi křesťanských stránkách a odsud se přes podivný sběrný server dostal na vůdčí islamofobní stránky euRABIA (s ještě mnohem divočejší diskusí).

Jednoduše

Z objektivně reálné zmínky o masně se tak stala mediálně reálná propagace krutých muslimských poprav zvířat prosazovaná stranou TOP09. Jak se ale něco takového může stát? Kdy a proč se realita mění v symboly, které zpětně mění realitu?


Odpověď na tuto otázku přijde jindy. Prozatím bude stačit konstatování, že vědomí je funkcí zjednodušení, neboli pouze zjednodušení nám umožňuje vnímat okolní svět. A právě o zjednodušení se v tomto případě jedná, či spíše o dvě zjednodušení. Jedno konkrétní řeznictví v Židenicích bylo zjednodušeno na obecné muslimstvo a jeden konkrétní zákazník byl ze stejných důvodů nahrazen stranou TOP09. 

Muslimka

Novolidovci (dále jen TOP09), ač jde o pouhou recyklaci zprofanovaných katolíků, jsou vlastně mladou stranou plnou lidí, kteří vlastně ani pořádně neví, kam vlezli. Jinak by nebylo možné, aby si členové na stranické stránky umisťovaly vlastní texty bez schválení vedení. Což nás nutně vede k otázce: Schválilo by vedení článek o halal masně?

Žárlivý bůh

Pro odpověď nemusíme chodit daleko. Stačí se podívat na erb Nejvyššího (jak je ve stranické hantýrce nazýván oficiální předseda Karel Schwarzenberg).

Schwarzenbergové se za svůj vztah k muslimům nestydí.

Onen erb natolik překypuje vřelým vztahem Schwarzenbergů k muslimům, až člověk málem přehlédne jeho egyptskou symboliku. Tento blog ale není o P'taahovi a s ním souvisejících symbolech, vraťme se proto k původnímu nevinnému článku o jedné masně v Židenicích.

почему

Co způsobilo takovou nenávistnou reakci? Proč se lidé domnívají, že za článkem stojí "talmudičtí sionističtí židi a jejich placení jejich patolízalové z TOP09" (z diskuse na eurabia.cz) ? Kromě celkem pochopitelné averze ke Katolické Straně (dále jen TOP09), je hlavní důvod prostý a smutný. Je jim obyčejný strach. Strach z neznámého a cizího, například z muslimské zabíjačky. A strach je samozřejmě jedním z největších zjednodušení.

Stejně tak je nenávist jedním velkým zjednodušením a hlavním rysem všem abrahámovských náboženství je samozřejmě nenávist a to hlavně vnitřní. Nenávist mezi křesťany, židy a muslimy, nenávist uvnitř křesťanství mezi katolíky a protestanty, nenávist uvnitř muslimství mezi Sunity a Šiíty, nebo mezi ortodoxními a reformovanými židy uvnitř judaismu. Jeden by až řekl, že to patrně bude vírou v žárlivého demiurga, nechme ale abramistům jejich iluzi Stvořitele, pokud je ovšem nebude ponoukat ke stále větší nenávisti.

Potopa světa. Jeden z mnoha důkazů Boží lásky k lidstvu.

Že je nenávist určující vlastností abrahamovského monoteismu ovšem nemůže tolerantní ateista Petr Kunc tušit, protože ho to nejspíš nezajímá. Co ho zajímá je, kde mají dobré maso. A řezníkova víra je jeho soukromá věc.

Tak to ve skutečnosti nefunguje. Symboly hrají mnohem větší a důležitější roli než fakta a tak může poměrně krátká zmínka o jedné dobré masně vyvolat naprosto neadekvátní nenávistnou reakci. Takže doufejme, že (nejen v tomto případě) zůstane pouze u nadávek v diskusích a Petr Kunc se například neocitne v seznamech Adama Benjamina Bartoše, nebo nedostane přes držku od skinhedů.


Závěrem

A to všechno jenom proto, že mu chutnalo.

Žádné komentáře:

Okomentovat