sobota 14. května 2011

Kolo a Drak

Upozornění: Článek původně vyšel 14.5.2011, ale náš milý blogger.com ho nedopatřením smazal. Toto je druhá, z neúplné zálohy obnovená verze. Při dalších problémech této úžasné služby asi začnu raději tisknout letáky. Děkuji za pochopení.

Dnes máme výročí! Mělo by tomu být přesně 375 let, co kolářský mistr Jiří Birk přikulil do Brna jeden z jeho symbolů, loukoťové kolo. Kolo se tak přiřadilo k drakovi a i přes svůj zdánlivě prostý původ zůstalo brněnským symbolem až do dnešních dnů.

Každý symbol má několik rovin. Může přijmout zjednodušení, že jde o symboly Brna proto, že visí na radnici. Na radnici ovšem visí například několik lustrů, žádný z nich ale symbolem Brna není. Symboly však mají své významy, které nám mohou napovědět, proč jich bylo použito. Pojďme se na ně tedy podávat podrobněji.

Brněnský Jin a Jang

Kolo

Kolo je základní a dokonalý tvar. Kolo nebo kruh znázorňují cyklický čas, Slunce, nebe a řád (Boha). Kolo je nekonečno. Kruh je symbol bezpečí a štěstí (rodinný kruh, záchranný kruh, kruh přátel, kolo štěstěny...). Alchymická kvadratura kruhu byla cestou k dosažení dokonalosti: "Udělej z muže a ženy kruh, potom čtverec, udělej kruh a budeš mít kámen mudrců." Ať nepomíjíme východní mystiku, v sanskrtu se kolo řekne mandala.

Vynález kola umožnil změnit Saturnu prstence z nepraktického čtverce na dodnes tak důvěrně známý tvar

Drak

Drak je symbolem chaosu, ohně, tvůrčí síly. Dále se symbolice draka nemá myslím cenu věnovat, v Brně si za to nechávají platit jiní (Onderka, Plachý, Landa), nerad bych proto zde opakoval jejich osvětovou činnost zdarma.

V Bibli je drak symbolem Satana

Brněnské kolo jako gnostický mýtus

Z pověsti se dovídáme, že lednický kolář Jiří Birk (Georg Birck) se vsadil v hospodě s dvanácti spolustolovníky, že dokáže během jednoho dne vyrobit kolo a odvalit jej do Brna. Dvanáctka je v příběhu důležitá, spolustolovníků bylo dvanáct, Birkova výhra byla dvanáct tolarů, kolo má dvanáct paprsků, celý čin byl vykonán od slunka východu do slunka západu, tedy za dvanáct hodin. Birk kolo vyrobil, odvalil šest mil (cca 48km) do Brna, kde získal potvrzení od rychtáře Daniela Schramma (občas mylně uváděn jako Gabriel Grimm).

Jiří Birk před započetím prací na výrobě kola
"Birk" je v překladu "bříza". Bříza je strom jara, symbol dívky před svatbou. Ta je symbolem učně stojícího před zasvěcením-svatbou (viz např. Chymycká svatba Ch.R.). Ráno - na začátku cesty - vyrábí učeň svůj kruh - vytváří si základy moudrosti, která musí být dost pevná na to, aby vydržela cestu dlouhou šest mil. Kolo má dvanáct paprsků, dvanáctka zde symbolizuje počet kroků na alchymické cesta za kamenem mudrců, dvanáct spolustolovníků symbolizuje apoštoly u poslední večeře, Birk samotný pak Ježíše. Na konci cesty stojí hrad - pevnost (Brno mělo v té době stále hradby), učňův cíl. Učni se podaří dostat dovnitř včas, brněnský rychtář jej přijímá a vydává mu potvrzení jeho činu - učen je zasvěcen Mistrem a jeho kolo-moudrost se stává nejen součástí pevnosti, ale i jedním z jejich symbolů.

Brno v první polovině 17. století

Kolo a drak

Kolo a drak jsou tak dva doplňující se protiklady. Jin a Jang, mužský a ženský princip. Symbol je většinou znázorňován jako jeden, typicky drakem stočeným dokola, požírajícím vlastní ocas. Drak bývá pro jistotu vyveden ve dvou barvách aby bylo jasno, že jde o symbol duality. Většinou se ani nenazývá brněnské kolo a drak, ale Uroboros.

Brněnské kolo a drak Uroboros

Závěr

Lze tedy říci, že brněnská symbolika kola a draka vyjadřuje dualitu makro a mikrosvěta a je tak variací rosekruciánského mýtu transmutace a uskutečnění alchymistického Velkého Díla. Tomu odpovídá nejen použitá symbolika, ale i doba vzniku, kdy spisy Christiana Rozenkreutze se objevily dvacet let před Birkovou cestou.

Ovšem nakolik se na současné zoufalé duchovní situaci Brna podepisuje upřednostňování pouze jedné složky duálního principu bezmála čtyři sta let staré brněnské symboliky, se můžeme jen dohadovat. Vzhledem k tomu, že se ale dračí stezky našich pomazaných hlav začínají čím dál tím více pohybovat v kruhu, můžeme snad doufat v opětovné nastolení spirituální rovnováhy.

Žádné komentáře:

Okomentovat